Метою дисципліни «Машини і обладнання для переробки сільськогосподарської продукції» є формування у студентів глибокого розуміння питань механізації переробки зерна, виробництва рослинної олії, виробництва хлібобулочних виробів, переробки овочів; знання основних напрямків розвитку технічного прогресу в області розробки конструкцій машин і обладнання для переробки продукції рослинництва, конструкцію і правила експлуатації, регулювання й використання машин та обладнання переробної галузі.

Завданнями дисципліни є:

­       ознайомитись з основними напрямками вдосконалення машин та об- ладнання для підготовки та переробки зерна на борошно та крупи;

­       вивчити конструкції машин і обладнання переробки зерна на борошно та крупи;

­       вивчити правила експлуатації, регулювання й використання машин і обладнання для переробки рослинної продукції;

­       вивчити технологічні процеси роботи і конструкцію машин і облад- нання для виробництва хлібобулочної продукції;

­       вивчити правила експлуатації, регулювання й використання машин і обладнання виробництва макаронних та борошняних кондитерських виробів.

 

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

­       основні напрямки та перспективи розвитку науково-технічного про- гресу в галузі механізації переробки та зберігання с/г зернової продукції; основні способи переробки плодоовочевої продукції;

­       обладнання для підготовки зерна до переробки;

­       обладнання для виробництва круп;

­       обладнання для виробництва борошна, види помелу;

­       обладнання для виробництва хліба;

­       обладнання для виробництва макаронних виробів;

­       обладнання для виробництва борошняних кондитерських виробів;

­       обладнання для виробництва рослинної олії;

­       обладнання для переробки овочів та фруктів.

вміти:

­       складати технологічні й кінематичні схеми й опис технологічного процесу роботи машин і обладнання для переробки рослинної продукції;

­       підготувати до використання машини і обладнання ;

­       складати технологічні, кінематичні схеми і описання технологічного процесу роботи машин та обладнання для виробництва макаронних, борош- няних кондитерських виробів.

 

Предметом вивчення курсу є типові машини та обладнання технологічних ліній для переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

Об’єктом вивчення курсу є технологічні процеси переробки і зберігання сільськогосподарської продукції, управління процесами переробки і зберігання сільськогосподарської продукції, підборі технологічного обладнання для переробки і зберігання сільськогосподарської продукції, процеси контролю якості готової продукції.